torstai 15. helmikuuta 2018

Uskollisia Järvisen miehiä



Vuosikymmenien uskollisuus

Hyvin monet Myllykosken Kilpa-Veikkojen kilpahiihtäjistä, sekä useat myllykoskelaiset kuntohiihtäjätkin olivat vuosikymmenet suksimerkkiuskollisia Järvisen valmistamille suksille.

Myllykoskelainen mestarihiihtäjä, maailmanmestari, Arvo Viitanen loi omilla saavutuksillaan ja varmasti myös omalla upealla persoonallaan alun Myllykosken Kilpa-Veikkojen hiihtäjien hyville suhteille Järvisen suksitehtaalle jo 50-luvulta alkaen. Hyvät suhteet säilyivät aina 90-luvun alkuun asti.

Kilpailu suksimarkkinoista suksien valmistajien välillä kiristyi 80-luvulla rajusti. Järvisen suksitehdas joutui suuren laman kynsissä rahoitusvaikeuksiin ja ajautui konkurssiin vuonna 1991.


Järvinen RSS Skating. Ensimmäinen Järvisen luistelusuksi vuonna noin 1985.
 Fischer RCS Air Carbon Skating. Ensimmäiset Fischer:n kilpasukseni. Vm 1989. 
Fischer Speed Max Skate Plus. Omat kilpasukset. Vm. 2018.

Maailman parhaita puusuksia

Puusuksi aikakaudella Järvisellä oli taito valmistaa kiistattomasti maailman parhaita kilpasuksia. Järvisen puusuksilla voitettiin erittäin paljon mm. olympia- ja maailmanmestaruus mitaleja.

Lasikuitusuksi aikakaudella Järvinen ei arvokilpailuissa yltänyt lähellekkään saman kaltaiseen menestykseen, kuin puusuksi aikakaudella. Olisi mukava tietää, kuinka monta arvokilpailu mitalia saavutettiin aikanaan Järvisen lasikuitusuksilla ?

Järvinen Ski Team

Minä en kilpahiihtosaavutuksillani yltänyt Järvisen tallihiihtäjäksi, mutta useana syksynä mulla oli mahdollisuus hakea suoraan tehtaalta kilpasuksia todella edulliseen hintaan. Tuntui aina ihan hienolta, kun Tallipäällikkö Erkki Jääskeläinen valitsi henkilökohtaisesti suuresta suksivalikoimasta sopivimmat parit minulle. 

Autotallissamme oli 80-luvulla lukuisia pareja Järvisen kilpasuksia. Joukossa oli todella liukkaitakin pareja, mutta havaittavissa oli, että Järvinen alkoi jäädä jälkeen kilpasuksien kehityksessä, sekä laadussa. Muistan vertailleeni Järvisen kilpasuksia erityisesti Fischer:n, Atomic:n ja Kneissl:n suksiin, jotka olivat jo ikään kuin seuraavalla aikakaudella.

SITEET:
Fischer Race Skate , vuonna 2018.   
Adidas SDS Skate , vuonna 1989.   
Salomon Skate , noin vuonna 1985
 

Valtava urakka uusien Järvisen suksien kanssa  

Fischer:n, Atomic:n ja Kneissl:n sukset myytiin jo 80-luvulla pohjat tehtaalla valmiiksi upeasti hiottuina.

Järvisen kilpasukset saatua, alkoi aina autotallissa valtava hiomisurakka eri karheisilla hiekkapapereilla. Pohjat olivat karvaiset, röpelöiset, sekä kaltevat mihin suuntaan milloinkin.


Siteiden laitto oli myös aikaa vievää ja tarkkaa hommaa tuohon aikaan. Hienosti ovat suksisiteetkin kehittyneet tähän päivään. Nyt ei enää tarvitse edes reikiä porata suksiin. Siteet asennetaan helposti suksessa valmiina oleviin kiskoihin. 


Uusia suksia voideltiin ennen vanhaan pohjustus parafiinilla kymmeniä kerroksia. Olisikohan vähemmilläkin kerroksilla päästy samaan lopputulokseen. Nykyään ainakin Fischer:n kilpasukset luistovoidellaan jo tehtaalla hiihtovalmiiksi likaa hylkivällä Vauhdin fluorivoiteella..... Näppärää !

          Järvisen miehelle palkinnoksi Fischerit

Vuonna 1989 voitin Kouvolan kansallisissa hiihtokilpailussa miesten 20-vuotiaiden sarjan. Palkinnoksi sain upeat Fischer:n RCS Air Carbon luistelukilpasukset. Fischer:n kilpasuksien laatu vakuutti jo heti suksia käsissä hypistellessä. Luisteluominaisuudet ja suuntavakaus olivat huomattavasti paremmat, kuin saman vuosimallin Järvisen luistelukilpasuksissani. "Ihastuminen" Fischer:n suksiin tapahtui heti ensimetreistä lähtien.

Suksien pohjille ei tarvinnut ennen hiihtämään lähtöä tehdä muuta, kuin voidella ne luistoparafiinilla. Siteet kiinni ja ladulle....


 Siirtyminen uudelle aikakaudelle oli tehty....

Fischer RCS Air Carbon Skating, Kouvolan kansallisista hiihtokilpailuista voitetut sukset.

Palkintosuksissa alumiinikantti

Suksen pohjamateriaalin ja rungon väliin oli hienosti laitettu alumiinilevy. Suksen kantti ei helposti lipsunut luistellessa edes jäisellä alustalla.

Fischer Air Carbon Skating , vm 1989. Alumiinikantti.


 
Fischer Speed Max Skate vm. 2018

 Maailmanmestarit 4 x 10 km, Falun 1954. Kuvassa: Arvo Viitanen ja Veikko Hakulinen

Järvinen Ski Team Forever  

Suomi hiihdettiin aikanaan puusuksilla, Suomalaisilla Järvisen puusuksilla maailman kartalle !

Lukuisat Suomalaiset, legendaariset mestarihiihtäjät voittivat paljon mitaleita olympialaisissa ja maailmanmestaruus kilpailuissa hiihtämällä Suomalaisilla Järvisen kilpasuksilla.  
Paljon muitakin upeita saavutuksia hiihdettiin juuri Järvisen suksilla. Tämän kaltaisia hiihdon menestysaikoja ei ehkä enää koskaan nähdä ?

Silloin joskus, minulla oli vuosien varrella yhteensä kymmeniä pareja Järvisen kilpasuksia.  Monet kilpailut olen minäkin aikanaan Järvisillä hiihtänyt ja vähän niillä menestynytkin. Nyt olen kerännyt Järvisen kilpasuksia, vaatteita ja varusteita lähes kaksikymmentä vuotta.

Viimeiset kolmekymmentä vuotta; kyllä on aika rientänyt nopeasti, olen hiihtänyt muun merkkisillä suksilla, kun Järvisillä. Hiihtokilometrejä on kertynyt kymmeniä tuhansia.....

Kaikesta huolimatta, tai ehkä juuri siksi, voisin  sanoa: mie oon Järvisen mies, oon hitto soikoon !!!  : )

AKI PETTERI




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti