torstai 1. maaliskuuta 2018

Salpausselän kilpailut

Puusuksi Team, Lahden MM-kilpailut, 2017,
Salpausselkä

Muutkin mokaa

Kaikkihan me joskus tehdään virheitä, epäonnistumme, vähän mokailemme. Hommat ei mene aina ihan putkeen,  eivätkä asiat suju niin kuin Strömsö:ssä. Näitä sanontojakin on vaikka kuinka paljon. Pauli Hanhiniemikin laulaa, "Muutkin mokaa".

Lahden 1978 maailmanmestaruus hiihtokilpailujen 70 cm pitkät kisamuisto sukset. 

 

Lahden Talvikisat , Salpausselkä, 2014,

  kansalliset hiihtokilpailut, luistelutyylin kilpailu

Epäsäännölliset työvuorot, välillä huonosti nukuttuja öitä, kotona takan lämmitystä, ruoan laittoa, kaupassa käyntejä, siivoukset, pojan harrastukset...... Täytyy myöntää, että kyllä mulla menee välillä vähän hommat häsläämiseksi. NO JOO. . . Selitykset sikseen ja varsinaiseen tarinaan.

Lauantai aamu. Sanna ja Aleksi lähtivät sovitusti kahdestaan Lappeenrantaan anopille ja appiukolle, vai  menivätkö he Juhalle tai Kaisalle. Mie läksin luistelutyylin hiihtokilpailuihin Lahden Salpausselälle, joka on varmasti yksin maailman kuuluisimmista murtomaahiihdon MM-kilpailujen ja Maailman cupin järjestämis paikoista.

Fischer Carbon Lite Skating, 2018
Omat kilpamonot

Menin Lahteen silloisella kakkosautollamme, joka oli matkailuauto. Talvikelillä isolla matkailuautolla ajaminen, niin onhan se aika suhailemista, mutta meneehän se siinä. Kilpailualueelle päästyäni, pysäköin auton Messukeskuksen suurelle parkkialueelle ja läksin kävelemään kohti stadionin katsomoa. Katsomon uumenissa on aina ollut kisatoimisto, josta kilpailunumerot haetaan. Kävellessäni katsomoa kohti, tein havainnon, jonka seurauksena mieleni valtasi suuri epäuskoinen olotila. Ihmiset levittelivät nimittäin pitoliistereitä suksien pohjiin. Ei voi olla totta... Taisin  häkeltyneenä tilanteesta, ehkä joltain satunnaiselta liisterin levittäjältä vielä kysyäkkin ja varmistaa päivän kilpailun hiihtotyylin. 

Salomon S-Lab Skating, vm. noin 2008
Omat kilpamonot, museoitu. : )

Nyt täytyy vielä nolona myöntää, että tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun mulla on väärän tyylin hiihtovälineet mukana kilpailupaikalla. Joskus kymmenkunta vuotta aikaisemmin menin Sulo Nurmelan kansallisiin kilpailuihin ainoastaan luistelusukset mukana, vaikka silloinkin kilpailussa hiihdettiin perinteisellä tyylillä. Hätä keinot keksii... Silloin sain tutulta kotkalaiselta hiihtokaverilta, Kiljusen Mikalta, hänen lämmittelysuksensa kisakäyttööni. Ruokosen Heikki kävi nopeasti hakemassa kotoaan vanhat perinteisen hiihtotyylin mononsa minulle lainaksi, että pääsin hiihtämään kilpailun perinteisellä hiihtotyylillä. Kiitos vielä heille avusta ja anteeksi.  

Nolo ja harmittava tilanne Lahdessa ei siis ollut minulle uusi. Tein jälleen rauhallisesti, niin rauhallisesti, kuin tuossa olotilassa voi tehdä, tilannearvion.  Lähdenkö saman tien kotiin.  >  Lähden.
Lahden MM-kilpailujen vaativassa maastossa ei ilman pitovoiteita perinteisen tyylin kilpailussa hiihtämisestä tule multa yhtään mitään. Lähden kotiin. Voi perhana....Matka-autolla suhailin Lahteen asti turhan reissun.
Mutta hei...Olisiko täällä joku tuttu kilpahiihtäjä, joka voisi lainata minulle liisterisuksia. Samalla hetkellä huomasin valkealaisen Kolarin Jannen kävelevän kisa-alueella. Menin hänen luokseen ja kerroin nolosta tilanteestani. Janne olisi mielellään auttanut, mutta hänen suksissaan oli eri sidejärjestelmä, kuin mulla. Ei onnistunut sekään vaihtoehto. OK, lähden kotiin. Perhana... Olisi ollut kiva hiihtää kisa Salppurilla, mutta ei. Turha reissu...
Ehkä joskus, jossakin asioissa, mulla voi olla piirteitä pieneen jääräpäisyyteen. Kotiinlähtö hiihtämättä Salpausselän kilpailua, kun kerran oli paikanpäällekin vielä tultu, alkoi tuntua vastenmieliseltä. Luovuttamiselta !!!


Salomon Skating Pilot, vm. noin 2000
Omat kilpamonot, museoitu. : )

Viimeisten parin vuoden aikana on hiihdon kansallisella tasollakin  pelkällä tasatyönnöllä hiihtäminen yleistynyt perinteisen tyylin kilpailuissa. 
Mie tykkään tosi paljon hiihtää perinteistä hiihtotyyliä, perinteiseen tapaan. On tosi hienoa vetää vuorohiihtoa ylämäkeen hyvin toimivilla suksilla. Pelkästään tasatyönnöllä hiihtämisestä en ole ollut  yhtään innostunut.

Salomon 911 Equipe Skate, vm noin 1990
Lahjoitettu museoon.  :)

Nyt tässä nolossa tilanteessa jo vuonna 2014 mieleeni kuitenkin tuli, pystyisinkö  kiertämään kilparadan, 2 x 2,5 km Salpausselällä pelkästään tasatyönnöllä ??? 
Voi hemmetti,  katoin hiihtostadionilla, että ei voi olla totta. Tänä vuonna rata oli tehty niin, että latu lähti kisamontusta suoraan siihen isoon ylämäkeen, joka on Lahden ison betonihyppyrimäen vasemmalla puolella. Latukartasta katsoin, että kisalatu nousee "Ison Betonin" alle asti ja vielä siitä eteenpäin ylös ylikulkusillalle. Ylikulkusillalta laskettiin takaisin alaspäin vähän matkaa, ja sitten noustiin iso nousu Intiaanikukkulalle. Lasku alas stadionille. Tämä rata siis kaksi kierrosta.
Ensimmäinen nousu on niin pitkä ja jyrkkä, että ei onnistu multa millään. Mie lähden kotiin....
 
Vai voisiko se kuitenkin onnistua ?

Adidas SDS Skating, vm.  1989
Omat kilpamonot, museoitu : )

Lahteen asti ollaan tultu, niin voisinhan kuitenkin yrittää työntää tasatyönnöllä kaksi kierrosta ympäri. Todella epätoivoiselta ja hölmöltä ! hommalta se tuntui, mutta SISU ei antanut periksi lähteä kotiin. Keskeytetään kilpailu, jos ei onnistu.

Ennen kilpailua kävin mielessäni läpi, millaisella tasatyöntötekniikalla pitää yrittää rata kiertää. Pumppaamalla vatsalihaksilla, kädet tiukasti koukussa, jotenkin niin, luulisin. 


Jalas Skater, kilpaluistelumono, vm. noin 1985
Ostettu 2018, hinta: 2 euroa + 5,90 euroa postimaksu  : )
museoitu

Työntö, työnnöltä läksin rataa nöyrästi kiertämään. Onhan ne Salppurin nousut aivan mielettömät vetää tasatyönnöllä. Niin vaan kuitenkin selvisin kaksi kierrosta ympäri maaliin asti. Ensimmäisen kierroksen jälkeen olin sijoitukseltani M-40 sarjassa toiseksi viimeisenä, mutta lopputuloksissa olin viimeinen.
Kokemus oli hurja, mutta jälkeenpäin on muutaman kerran ollut kiva muistella kilpailua.
Viime talvena olin viitenä päivänä Puusuksi Team:n kanssa kannustamassa kilpailijoita, viihdyttämässä yleisöä ja samalla sai itsekin katsella hiihtoja Lahden MM-kilpailuissa. Yhtenä kilpailupäivänä kävelimme siihen ensimmäisen pitkän nousun puoleen väliin seuraamaan kilpailua. Katselin mäkeä ja muistelin menneitä.... On se vaan kova nousu !

Vieläkin kuitenkin vähän nolottaa ja hävettää oma huolimattomuuteni ! 


AKI O


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti