maanantai 1. tammikuuta 2018

Mestarihiihtäjä Juha Mieto, Järvinen Ski Team

Suksien keräysharrastukseni lähti liikkeelle Järvisen kilpasuksien keräilemisellä autotalliimme. Joskus leikkisästi funtsailin, että "suksitallia" voisi kutsua vaikka Järvinen Ski Team Autotalliksi.

Juha Iisakki Mieto, Kurikan Ryhti. Hän on yksi viimeisimmistä hiihtäjistä, joka hiihti Järvisen kilpasuksilla maailman huipulla, terävimmässä kärjessä. Mieto vaihtoi kyllä jossakin vaiheessa suksimerkkiä, ja hiihti kilpahiihtouransa viimeisimmät vuodet Itävaltalaisella Fischerin suksilla. 

Mieto on varmasti joillakin sääkeleillä ja hiihtoradoilla hyötynyt kilpailuissa suuresta koostaan, mutta samoista syistä, hän on joutunut antamaan tasoitustakin             pienempikokoisemmille hiihtäjille.
Kilpailukykyisten suksien valmistaminen suurikokoiselle Miedolle luulisi olleen aika haasteellista puusuksi aikakaudella, sekä lasikuitusuksi aikakauden alkuaikoina.
Nykyaikana kilpasuksien valmistuksessa käytetään hiilikuitua, jonka ansiosta suksiin saadaan "hyviä, kovia" jäykkyyksiä, eli kantavuutta. Isot kilpahiihtäjät saavat ehkä nykyään tasavertaisempia kilpasuksia kevyempiin hiihtäjiin verrattuna, kuin joskus ennen.


Minulla ei ole kokoelmissani Juha Miedon suksia, eikä monoja. Malliltaan samanlaisia kylläkin.
On mukava katsella vanhoja valokuvia Juha Miedon kilvanhiihdosta, millä Järvisen suksimallilla ja  monoilla hän milloinkin hiihti.


Kahdessa Järvisen suksiparissa mulla on Miedon nimikirjoitukset. Mieto oli joskus vuosia sitten Myllykosken K-Kaupassa myymässä munkkeja, niin mun isä oli käynnyt pyytämässä käyttämättömiin suksiin, joissa ei ole ollut siteitäkään koskaan kiinni, nimikirjoitukset.
Toinen pareista oli puusukset. Mieto oli innostunut ja pitänyt kaupassa olleille asiakkaille pienen esitelmän puusuksista ja kehunut, kuinka kauniita suomalaiset Järvisen puusukset voivatkaan olla.



Vuosi vaihtunut, arki koittanut.     ; )

Aki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti