torstai 18. tammikuuta 2018

Peltonen Ski Team

 

 

Passion for xc-skiing

Niin se vaan on aika tässä rientänyt, kun miekin voin sanoa vuosikymmenien  varrella omistaneeni useita Peltosenkin valmistamia kilpasuksia.
Viime keväänä tutkin kotimme vintin "suksijäämistöä". Oli mukava löytää sieltä edes muutamat vanhat Peltosen kilpasukseni. Vanhoja kilpasuksia tuli aikoinaan myytyä eteenpäin, sillä näin sain osittain rahoitettua uusien suksimallien hankintaa.
Joistakin Peltosen suksilla hiihdetyistä kilpailuista on jäänyt tosi mukavia muistoja.
 

Hartolan Suksi 

Noin vuosi sitten mulla oli  hyvää tuuria. Sain erittäin hyvässä kunnossa olevat, kauniit, punaiset, Hartolan Suksi merkkiset puusukset. Suksen kannassa lukee Peltonen.
Olen tosi iloinen, kun sain nämä hienot sukset kokoelmiini, koska en ollut ikinä aikaisemmin kuullut tämän merkkisistä suomalaisista suksista. Arvelin heti, että Hartolan Suksimerkki vaihtui varmaan jossain vaiheessa Peltoseksi.
 


 

Sisu-Peltonen

Kesällä olimme matka-autolomalla Tampereella. Huomasin myynti-ilmoituksen, jossa myytävänä oli mustat, kauniit, Sisu-Peltonen puusukset. Suksen kannassa lukee Hartola. Tämän merkkisistäkään  suksista en aikaisemmin ollut tietoinen. Olipa mukava yllätys keräilijälle. Nuo sukset on "pakko" saada. Sitten mulla olisi kokoelmissani kuin , Peltosen "Mansikka ja Mustikka". : )
Sukset olivat myynnissä Niinisalossa ja olimme siis matka-autolomalla Tampereella. Tulihan siitä aika pitkä hakumatka vanhoille , parinkympin suksille. Niinisalossa oli onneksi mukava ja siisti leirintäalue, jossa vietimme yhden yön.
Poikani Aleksi kyllä kummasteli, kun ajoimme Niinisaloon asti ilta myöhällä, teimme puusuksikaupat ja läksimme heti aamulla takaisin Tampereelle. "Mitä järkee ! ". Sitä vähän itsekkin pohdin. Olen myös pari kertaa myöhemminkin miettinyt tätä Suksitalli harrastustani. Onko tässä mitään järkee....
 

 

Sisu-Peltonen Glasfiber 

Vain pari päivää Tampereen matkan jälkeen, Hämeenlinnalainen nainen halusi netti-ilmoituksessa lahjoittaa vanhat Sisu-Peltonen lasikuitusukset. No, nekin olisi tietysti "pakko" saada kokoelmiini.
Soitin heti naiselle Hämeenlinnaan. Hän ei ensin innostunut ehdotuksestani, että hän lähettäisi sukset mulle, vaikka lupasin maksaa matkakulut.
Kerroin keräilyharrastuksestani ja siitä, kuinka upeasti hänen Sisu-Peltonen lasikuitusukset täydentäisivät kokoelmaani.
Nainen pohdiskeli hetken aikaa.... Sitten hän kertoi muutaman päivän kulttua olevansa menossa kotoaan Hämeenlinnasta Loviisaan, niin hän voisi koukata Myllykosken kautta ja tuoda sukset minulle.
Näin sain vanhat, hienot, lasikuituiset, Sisu-Peltonen sukset museooni.
Kiitin kovasti suksien lahjoituksesta ja tuomisesta kotiin asti. Nainen tutustui Suksitalliini ja totesi suksiensa päätyvän uuteen, hyvään kotiin. : )  Annoin toki hänelle vähän bensarahaa korvaukseksi vaivasta ja aikamoisesta koukkauksesta, jonka hän joutui ajamaan Myllykoskelle.
 
 
 

Peltonen suksitehdas Heinolassa 

Viime syksynä mulla oli upea mahdollisuus tutustua Peltosen Heinolan tehtaalla suksien valmistukseen. Oli tosi mielenkiintoista nähdä, millainen on nykyaikainen suomalainen  suksitehdas. Useassa työvaiheessa oli omanlaisensa kone, joiden tuotekehittelyssä ja suunnittelussa Peltosen henkilökunta oli itsekin ollut mukana. Lukuisista erilaisista koneista huolimatta, ihmiskäsiä suksien valmistuksen eri työvaiheissa tarvitaan edelleen hyvin paljon. Peltosen Heinolan tehdas on merkittävä työllistäjä. Arvostan !
 
 KILPASUKSET:     Peltonen Supra X Skating
                                Peltonen Infra X Classic 
 
KILPASUKSET:   Peltonen Skating / Classic ja Rottefella:n siteet.
 
Tehdasvierailun isäntänä mulla oli Tuotepäällikkö Jarmo Pilli, joka on vähän niin kuin Mylsän, eli Myllykosken miehiä. Kiitos vielä hänelle erittäin paljon tästä mahdollisuudesta ! : )
 
Peltosen kilpasuksen sisärakenne 2018
NANOCARBON KENNORAKENNE

Peltosen kilpasuksen sisärakenne 2018
NANOCARBON KENNORAKENNE


PELTONEN SUPRA, Aki Onatsu ja

Myllykosken Kilpa-Veikot

Kouvolan Sanomat, 1989
 

"Heikoin lenkki" hurjana

 "Myllykosken Kilpa-Veikkojen heikoimmaksi
lenkiksi arvioitu Aki Onatsu nousi ratkaisijan
osaan piirinmestaruushiihtojen viestikilpailussa
Laajakoskella sunnuntaina".
 
Aika kovassa kunnossa sitä tuli noihin aikoihin oltua.
Edellisen päivän pm-kilpailujen 30 km sujui myös erittäin hyvin.
Hieno viikonloppu. : )
 
 Terinit hiihtohaalari, vm. 1989
Museoitu. : )
 
Peltonen Supra, vm 1988 / 1989
Miesten pm-viestikultaa hiihdetyt sukset.
Museoitu : )

 
HYVÄÄ VIIKONLOPPUA !
Aki



1 kommentti:

  1. Moi, Aki! Tunnetko kirjani "Puusuksia Suomesta"? Käyn läpi puusuksenvalmistuksen historian 1880-1960. https://www.siukosetti.fi/painettu-sana/

    VastaaPoista